نبود اخلاق حرفه ای مانعی مهم برای پیشرفت کشور
رعایت قوانین نوشته و نانوشته، برای فردی که در اکوسیستم حرفه ای کسب و کار مشغول به فعالیت است، پایبندی به اخلاقیات مرسوم و ارزش های اجتماعی در راستای حفظ و رشد کسب و کار بسیار جدی است. برای حرفه ای شدن در یک اکوسیستم، باید مهارت های حرفه ای و همچنین اخلاق را توامان داشت. همانطور که مهارت لازم برای هر شغل و حتی برای هر محیط متفاوت است، اخلاق و ارزش های آن شغل و محیط نیز ممکن است گوناگون باشند اما برخی از اصول اخلاقی مانند صداقت، امانت، رعایت قانون، تعهد، در دسترس بودن، مسئولیت اجتماعی و انصاف در همه مشاغل و در همه جوامع ثابت هستند.
الهام قنبری
بازار کار فضایی بسیار رقابتی است و تا زمانی که یک کسب و کار بصورت اخلاقی اداره نشود، بعید است که شاهد رشد آن برای مدت طولانی باشیم. مشتریان، فروشندگان و کارمندان یک سازمان به دلیل فقدان رفتار حرفه ای یا روش های کاری غیراخلاقی از همکاری با آن دلسرد خواهند شد. همچنین رعایت اصول اخلاقی در کلیه فرآیند های کسب و کار یکی از مهم ترین ارکانی است که رضایت مشتریان و سایر ذی نفعان و به طبع آن تکرار خرید و ایجاد تصویر مثبتی از برند را ایجاد می کند. این موضوع تا حدی اهمیت دارد که در برخی سازمان ها تبدیل به کدها، رویه ها پروتکل های ارزشمندی می شوند که رعایت آن ها تحت عناوین گوناگونی چون منشور اخلاقی بر همه اعضا واجب است.
الهام قنبری
ایجاد و رعایت این کدهای رفتاری در تمامی ارکان اکوسیستم کسب و کار بسیار حائز اهمیت است و مزایای بسیاری را برای آن اکوسیستم و اجزای آن ایجاد می کند که می توان از جنبه های گوناگون به این مهم پرداخت.
- مزایا عمومی: اگر همه اجزای یک اکوسیستم از نظر اخلاقی ملزم به رعایت قوانین رفتاری باشند، عموم مردم و در واقع کلیت جامعه از وجود یک رفتار حرفه ای و ضوابط استاندارد در همه فرآیندها اطمینان یافته و به یکدیگر اطمینان خواهند کرد.
- مزایا مرتبط با مشتریان: در یک اکوسیستم حرفه ای اجزای آن اکوسیستم هنگام تعامل با مشتری به اصول شفافیت، تعهد و صداقت پایبند بوده و این امر علاوه بر افزایش اعتماد مشتری منجر به ایجاد حس رضایت در وی نیز می شود.
- مزایا حضور در جامعه حرفه ای: رعایت قوانین رفتاری توسط کلیه اجزای اکوسیستم کسب و کار به نفع کلیت جامعه نیز هست. در این اکوسیستم افراد قادر به توسعه و پیاده سازی فرآیند ها و چهارچوب هایی هستند که احتمال بروز رفتارهای غیر حرفه ای یا اقدامات غیر قانونی را کاهش می دهد. چنین شرایطی افراد و اجزای اکوسیستم با اطمینان خاطر از سلامت بودن کلیه فرآیند ها میتوانند به رشد و توسعه حرفه ای ابعاد گوناگون جامعه خود بپردازند.
بر این اساس پیروی از آیین نامه های رفتاری به همه افراد این امکان را می دهد که در زندگی حرفه ای بدون انحراف از مسیر خود عملکرد بالایی ارائه داده و امور را با کیفیت بهتری به انجام برسانند. همچنین پایبند نبودن و یا بی اطلاع بودن از این استانداردهای اخلاقی نه تنها به یک کسب وکار بلکه به یک اکوسیستم آسیب جدی وارد می کند. قطعا داشتن اخلاق حرفه ای یکی از زنجیره های مهم خلق ارزش بوده و راهی مناسب برای ساخت برندی پایدار است.
متاسفانه یکی از موضوعاتی که در کشور ما و مغفول مانده است، توجه کسب و کارها و افراد فعال در اکوسیستم کسب و کار به موضوع اخلاق حرفه ایست. اشتباه گرفتن ارزش ها با یکدیگر، فرهنگ سازی نادرست و عدم آگاهی از استانداردهای همگانی اخلاق حرفه ای در ایران منجر به عقب ماندن این کشور پر پتانسیل در بسیاری از ابعاد تاثیرگذار توسعه از جمله جلب سرمایه گذار شده است.
الهام قنبری
در چنین شرایطی عموم فعالان اکوسیستم و متقاضیان دریافت خدمات و خرید محصولات که میتوانند محرک های مهم رشد و توسعه باشند، به دلیل نارضایتی از وضعیت پاسخ دهی کسب و کارها و عدم رعایت اخلاق حرفه ای در ارکان مختلف، تمایل به همکاری با شهر های دیگر با تعهد و اخلاق حرفه ای بیشتر را دارند. این امر نتیجه ای جز تضعیف بازار نداشته و به طبع آن باید شاهد مهاجرت تیم های خلاق، نیروی انسانی نخبه، سرمایه گذاران و تسهیلگران اکوسیستم کسب وکار به دیگر شهرها باشیم.
این امر در بقا، رشد و توسعه همه صنایع از جمله خلاق و غیر خلاق، از ساخت مبلمان تا رستوران داری، تبلیغات تا حوزه های دانش بنیان، سازمان های خصوصی یا ادارات دولتی تاثیر بسیار مهمی داشته و تداوم این موضوع قطعا تبعات زیان باری برای اصفهان به همراه خواهد داشت. بنابراین در حال حاضر به نظر می رسد نیاز مهم شهر اصفهان که دارای پتانسیل های علمی، صنعتی و مالی بالایی است، انجام پژوهش در راستای ریشه سنجی، ایجاد مدل ها و آئین نامه های اخلاق حرفه ای و آموزش آن به فعالان اکوسیستم است.
همچنین می توان از ادارات مرتبط و نهادهای تسهیگر فعال در اکوسیستم انتظار شروع فرآیند فرهنگ سازی و طراحی رویدادهای اخلاق حرفه ای، در راستای حفظ این پتانسیل ارزشمند را داشت.
یادداشت الهام قنبری را در خبرگزاری تحلیل بازار بخوانید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!